הוועידה תתקיים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) בתל אביב, לנרשמים מראש בלבד
תועבר בשידור חי בכאן 11 בדיגיטל ובאתר המכון למחקרי בטחון לאומי
על הוועידה
כנס המכון למחקרי ביטחון לאומי בנושא משבר האקלים והשפעותיו האפשריות על ביטחון ישראל יפגיש בין קובעי מדיניות ומומחים מהארץ ומהעולם, בכדי לדון בקשר בין שינויי אקלים וביטחון לאומי, השפעות גיאו-אסטרטגיות והדרכים להפחתת סיכונים ולחיזוק החוסן הלאומי אל פני האתגר.
המזרח התיכון הוא אחד האזורים הפגיעים בעולם לשינוי אקלים, בעונת הקיץ ההתחממות תהה גדולה ב-40%-50% מהממוצע העולמי, עליית מפלס פני הים, גלי חום קיצוני והתגברות התדירות והעוצמה של אירועי מזג אוויר קיצון. שינויים אלו עלולים להגביר את אי היציבות האזורית, להוביל לגלי הגירה המוניים, למחסור במים ומזון, לסכסוכים אלימים ומלחמות.
שינויי האקלים, בשונה ממלחמה, לא מתחילים בנקודת זמן מסוימת ומסתיימים באחרת. השינויי הוא מאוד הדרגתי, לדוגמא בתחום הטמפרטורה, אך ככל שעובר הזמן אנו עדים להיווצרות של תגובות שרשרת לשינויים בתחומים אחרים.
בעוד שרבים עוסקים בהשלכות האפשריות של משבר האקלים על איכות ואורח החיים, לא תמיד מופנה מבט בוחן לסיכונים הביטחוניים המשמעותיים שישנה סבירות לא מבוטלת שיתרחשו – ושיש להיערך מבעוד מעוד להתמודדות עימם.
מטרת הכנס היא לספק בסיס משותף, רב מגזרי, לשיתוף ידע, שיתוף פעולה וחשיבה חדשנית כדי לפתח מענים יצירתיים – ברמה הלאומית ואיזורית – להתמודדות עם תרחישי קיצון ששינויי האקלים יביאו ועם המשמעויות הבטחוניות של תרחישים אלה.
כנס זה יערך כחודש לפני ועידת האקלים הבינלאומית בדובאי – COP 28 – בכדי לצייד את המשלחת הישראלית בהבנה אסטרטגית רחבה, המשמעויות הגיאו-פוליטיות של המשבר, וההכרח בשיתופי פעולה אזוריים בכדי להתמודד איתו.
מושבי הוועידה
המרחב האזורי – סוגיות גיאופוליטיות ושיתופי פעולה
במושב זה נעסוק בבחינת ההשלכות הגיאו- פוליטיות אסטרטגיות של שינויי האקלים, לרבות סכסוכים אזוריים, תחרות על משאבים, דפוסי הגירה, וכנגזרת מכך בצורך לקיים שיתופי פעולה רב מדינתיים ואזוריים להתמודדות עם המשבר וחוסר היציבות שהוא יכול לגרום.
1.
שרשראות אספקה – פרויקט 'תגובת שרשרת'
המושב יעסוק בבחינת השפעת שינויי האקלים על שרשראות האספקה לישראל, וכנגזרת מכך על החוסן הלאומי של מדינת ישראל. השיבושים בשרשראות האספקה, שיכולים להתרחש בתגובה לשינויים הדרגתיים או באופן פתאומי אל מול תופעות קיצוניות, יכולים להיות בעלי השפעה מרחיקת לכת על הכלכלה, הביטחון הלאומי של מדינת ישראל - ולפיכך מחייבים הערכות אסטרטגית.
2.
התמודדות המערכת הצבאית עם האתגר
לשינוי אקלים יש השלכות ישירות על ציוד לחימה, תשתיות ביטחוניות, כשירותם המבצעית ובריאותם של אנשי צבא וביטחון. המושב יעסוק בדרכים להבטיח שמירה על הרציפות התפקודית והכושר המבצעי של צה"ל, על הדרכים להבטיח התאמת מערכות נשק ומערכות לוגיסטיות לתנאים החדשים – ובעיקר בצורך הדחוף והחיוני לשלב את השיח על משבר האקלים והשפעותיו בתוכניות ארוכות הטווח של הצבא ומערכת הביטחון – בהתבסס על מומחים והתחזיות שונות.
3.
מובילת הוועידה
גלית כהן
גלית כהן היא ראשת תכנית שינויי אקלים ובטחון לאומי במכון למחקרי בטחון לאומי. התכנית פועלת לזיהוי וניתוח סיכונים והזדמנויות אסטרטגיות לבטחון הלאומי בתחום שינוי האקלים. גלית כהן שימשה כמנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, בין השנים 2021-2023. יש לה למעלה מ-20 שנות ניסיון ביוזמה וניהול של אסטרטגיות מדיניות לאומית, תוך יישום הבנתה המעמיקה של מגמות בינלאומיות ורפורמות ממשלתיות, טכנולוגיות סביבתיות ואקלים ונושאים פיננסיים. בישראל היא עמדה בראש פרויקטים חדשניים מונעי ביצועים ושותפויות לאומיות בין מגזרים וסוכנויות, יצרה שווקים חדשים להשקעות ירוקות וקידמה חדשנות טכנולוגית סביבתית. פעלה לשינוי הרגולציות בהתאמה למדינות המתקדמות לטיפול בסיכוני אקלים וסביבה. במישור העולמי, כהן הובילה את ייצוג ישראל בפורומים רגולטוריים בזירות בינלאומיות כמו, OECD, או"ם, פורומים אזוריים וסין.
משתתפים בוועידה
בוועידה יקחו חלק כל משתתפי משלחות ה COP28 וגורמים המעורבים בקבלת החלטות, עיצוב מדיניות וביצוע בתחומי הבטחון, ההצטיידות הבטחונית וההכנה של מדינת ישראל להתמודדות עם סיכונים אסטרטגיים, לרבות בתחום שרשראות אספקה וחוסן לאומי בתחום המזון, יצירת שיתופי פעולה אזוריים וטיפול במשבר האקלים.
דוברים
צילום: בבעלות INSS
פרופ' מנואל טרכטנברג
ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי
צילום: מל"ל
תא״ל (מיל.) איציק בר
סגן ר׳ המל״ל ללוט״ר ומרחב אזרחי
דיאן בולדווין, ראנד
ד"ר שירה עפרון
יועצת מיוחדת לנושאי אקלים, משרד הביטחון
צילום: חיים צח לעמ
גיא סמט
מנכ"ל הגנ"ס
צילום: בבעלות INSS
ד״ר יואל גוזינסקי
חוקר בכיר, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי, אונ' ת"א וחוקר במכון המזרח התיכון, ארה"ב
צילום: בבעלות INSS
תמיר הימן
מנכ״ל המכון למחקרי ביטחון לאומי, המכון למחקרי ביטחון לאומי
תומר ברק
סא"ל (מיל.), חוקר בכיר אקלים וביטחון לאומי, מכון גזית (אמ"ן ורפאל)
צילום: בבעלות INSS
אל"מ מיל' עו"ד פנינה שרביט ברוך
חוקרת בכירה, המכון למחקרי ביטחון לאומי
צילום: אלון פורת
ד"ר דפנה אבירם ניצן
מנהלת המרכז לממשל וכלכלה, המכון הישראלי לדמוקרטיה
צילום: עומר פרידמן
עו"ד עמית ברכה
מנכ״ל אדם טבע ודין
שותפים
שידור הוועידה
הוועידה תתקיים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) בתל אביב, לנרשמים מראש בלבד
תועבר בשידור חי בכאן 11 בדיגיטל ובאתר המכון למחקרי בטחון לאומי
תחבורה ציבורית:
אגד: 171
דן: 289, 25, 40
מטרופולין :24
רכבת: תחנת האוניברסיטה
בני מורן כנסים על סדר היום
רח' הנחושת 2 ת"א (הברזל 24, כניסה C, קומה 1)
bmp@bmp.co.il | +972-36966000
רחוב חיים לבנון 40 תל אביב 6997556
טל 972-36400400+ | פקס 03-774-7590
© 2019 by BMP. All Rights Reserved.
האתר מכוון לכל המינים ומנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד